dilluns, 6 de juliol del 2009

SENSE FILOSOFIA...

Aquest és també un dels problemes de la filosofia. El seu propi paper dins l'educació i en general en la societat. De retruc, aquest plantejament obre un debat sobre la mateixa noció d'educació: cal que tot allò que s'aprén a l'escola sigui útil de manera immediata? Cal formar especialistes i professionals, o també cal formar persones, ciutadans, mares i pares, amics, votants, abstencionistes, espectadors, consumidors, aturats... Es tracta només d'educar per l'èxit? No podem també educar per al "fracàs", per ajudar a superar-lo o a entendre'l? Per acceptar que no tots podem ser triomfadors ni famosos, i que ni tan sols és un fi desitjable? No ajudaríem potser a mitigar el grau de frustació existent en una societat competitiva com aquesta?
No es tracta de fer ètica de col.legi de monges i transmetre els valors de la bondat i la solidaritat i la generositat com si fossin manaments. Es tracta que a l'escola aflorin les contradiccions d'una societat hipòcrita, que per una banda transmet aquests valors com a desitjables, però per altra banda es regeix per la llei del més "fort" (entenent "fort" com a "pilota", "aprofitat", "llepaculs", o simplement, "cabró".) Això sí que és una autèntica fàbrica de frustrats.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Enhorabona Montse!
Quina bona idea fer aquest blog sobre la filosofia. Està genial, molt interessant. El seguiré i ja t'aniré comentant...
Com m'agradaria ensenyar d'una vegada també filosofia i deixar als petits.
Espero que estiguis molt bé.
petonàs
Irina

Mª José Codina ha dit...

Hola Montse, soc Mª José Codina. Hem vaig presentar a les opos de filosofia a Barcelona. Vaig traure plaça i he vist que tú eres la que feia 9, és a dir, la primera sense plaça, si no m'equivoque. He intentat localitzar-te i només he trobat aquest blog. El cas es que hem vaig presentar també a les opos a valencia i també he tret plaça i com que soc de castelló vaig a renunciar a la plaça de catalunya. Per tant supose que si tu ets la primera sense plaça entraras a tenir plaça. Encara no he renunciat perque estic esperant a que publiquen la llista de seleccionats a valencia, que ens han dit els sindicats que la publicaran el divendres 24. Et deixe el meu mail i el meu móvil per si ho necessitares:
mail: mjcfelip@hotmail.com
tlf: 645428574
Esper haver-te donat una alegria!
Salutacions

Eduard ha dit...

Estic totalment d'acord, ja que si només (i fico d'exemple la televisió) ens ensenyen el model a seguir com a ser famos i acabar fent un programa basura, i no altres coses, com has comentat, i podrien ser a superar el fracas (provocat per la societat en general al mostrar uns models tant exagerats), mai no podrem deixar el estancament social en el qual estem on per molt que ho intentem mai no podrem arribar a assolir un nivell de felicitat que ens complagui.