dissabte, 12 de febrer del 2011

MOON

Vaig tenir una agradable sorpresa en veure aquesta pel.lícula al Festival de Cinema de Sitges, del qual sóc una assídua visitant. La ciència ficció ens posa moltes vegades davant de situacions hipotètiques que plantegen dilemes filosòfics i ètics impossibles de percebre a simple vista pel vianant atrafegat. Heus aquí que una pel.lícula d'astronautes ens planteja un seriós dilema sobre la identitat personal, el valor d'una vida humana i el seu caràcter insubstituïble.

MOON. GB, 2009.
Director: Duncan Jones
Intèrprets: Sam Blockwell, Kevin Spacey
Duració: 97 min.
Idioma: Anglès

Sinopsi: Sam Bell és una treballador de Lunar Industries, una empresa dedicada a extreure hel.li de la Lluna, principal recurs energètic de la Terra. Tot sol en la superfície Lunar, només acomapayat d'una computadora central, i comunicat amb la Terra amb connexions i videoconferències en diferit, Sam espera el company que el rellevi en la seva funció, després de tres anys de servei.


Justificació pedagògica: 
Nivell: 1 BTX 
Temes: L'ésser humà, Ètica
Objectius:
- Reflexionar sobre el problema d'on resideix la identitat personal.
- Identificar el problema del dualisme antropològic en la pel.lícula i treure'n conclusions.
- Abordar el problema ètic de la utilització de les persones com a mitjans, i no com a fins en si mateixos. 
- Valorar el caràcter únic d'una vida humana.

3 comentaris:

el pensador ha dit...

Hola Montse. Estic descobrint la teva bloc. Sóc professor de filosofia també i colaborador del GrupIref. També m'agrada el festival de sitges, on vist, i vaig sentir el mateix qu etu amb la pel·lícula de Moon. No m'he atrevit, però a utilitzar-la encara amb els alumnes. Potser m'anima enguany.el que més m'impreesiona és el retrat de la sol·litud de l'existència, que en el personatge és literal.
Ciao

el pensador ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Montse G C ha dit...

Hola pensador!
Benvingut al bolg! La pel.lícula Moon l'hem vist amb els alumnes de 2n d'ESO en una alternativa anomenada "Aprendre a pensar", sobretot per treballar el tema de la identitat personal (qui sóc jo, hi podria haver un altre jo,...) Depén del grup poden sorgir unes discussions bastant profundes!
Salut!